Att lära sig hjärt-lungräddning

Hjärt-lungräddning, eller HLR som det även kallas, är ett av de enklaste verktygen man kan lära sig för att rädda liv. Att veta hur detta fungerar och vad man ska göra kan bokstavligen vara skillnaden mellan liv och död i vissa situationer.

För att lära sig hjärt-lungräddning är det rekommenderat att man går en kurs med en riktig instruktör. Det kan vara smart att gå ihop som en grupp och boka en sådan kurs. Alternativ kan man se om det finns ett intresse eller behov på arbetsplatsen att lära sig detta. Då kan de ta kontakt med en instruktör och be om en offert. Att ha något kunnig som kan tydligt visa hur man gör och överse när man själv utför momenten är det bästa sättet att lära sig rätt.

En av de saker man kommer att få lära sig när hjärt-lungräddning är den rätta form av hjälpen. Först bör man kolla om den drabbade har förlorat medvetandet. Den rekommenderade metoden är att ta tag i personens axlar och skaka försiktigt. Vaknar denne inte måste man kontrollera andningen med de följande stegen:

  1. Öppna luftvägen genom att böja huvudet bakåt och lyfta upp hakan.
  2. Lägg örat nära personens näsa och mun och båda lyssna och känn efter andetag. Titta samtidigt om bröstkorgen höjs och sänks.

Om personen inte andas ska man larma 112 och påbörja hjärt-lungräddning så snabbt som möjligt. För varje minut som kroppen inte får denna behandling räknar man att dödsrisken stiger med omkring 10%.

Andas dock personen själv är det viktigt att inte riskera orsaka ytterligare trauma genom att ge hjärt-lungräddning. Istället ska man lägga personen i stabilt sidoläge och börja huvudet bakåt för att öppna luftvägarna. Kontakta sedan 112 och stanna kvar hos personen tills hjälp anländer. Fortsätt kontrollera att personen andas under tiden.