Cykling – en utmärkt träningsform

Att lära sig cykla är något de flesta barn får chansen i ganska unga år. Och det är en av de där färdigheterna som följer med en hela livet oavsett hur länge sedan det var du cyklade sist. Cykling är därför en form av träning som många av oss kan börja med. Och det är en utmärkt träningsform också.

Om du inte redan äger en cykel är ju ett köp det första steget du behöver ta. Men redan här har du ett väldigt viktigt beslut att göra. Var du helst skulle vilja cykla är en viktig fråga att ha svar på. Om du helst cyklar på landsvägar är det nog en racer du är ute efter. Men om du hellre ger dig ut i skog och mark på grusvägar och skogsstigar är det nog mountainbikes du vill titta på.

Båda sorters cyklar kommer i en mängd olika prisklasser. Och medan du inte alls behöver det dyraste för att få en bra cykel, kanske du vill undvika de absolut billigaste också. Men leta så klart gärna efter en som är på rea för att spara in en slant.

När du först börjar cykla är det bäst att köra lugnt de första veckorna. Speciellt om du inte har cyklat på länge. Om du håller ett lugnt tempo och sakta trappar upp intensiteten ger du kroppen de bästa förutsättningarna för att anpassa sig efter belastningen. Du kommer på så sätt minska risken för skador.

När du har cyklat ett tag så kanske du börjar våga utmana dig själv med lite mer spännande cykling och då speciellt utför. Det kan finnas färdigställda banor som du kan cykla på och se till att du tar det lugnt de första gångerna så du lär dig hur banan går. När du känner dig mer hemma så kan du släppa på mer fart och känna vinden.