Former av yoga

Yoga är något som blivit allt mer populärt under de senaste 10-20 åren. Yogan har sitt ursprung i Indien och är troligtvis mellan 2500 och 3500 år gammal. Idag finns en rad olika former och inriktningar inom yogan.


YogaTvärtemot vad många kanske tror så handlar inte yoga bara om att sitta och meditera och andas utan yoga är på många sätt att likna vid ett riktigt träningspass.

En form av yoga där man verkligen får jobba är, som namnet kanske också antyder, poweryoga, vilket är ett dynamiskt träningsprogram som går ut på att man utför en rad olika yogaställningar i en följd utan paus. Genom poweryoga bygger man upp både styrka och balans samtidigt som man löser upp spänningar i muskler. Dessutom blir lederna smidigare.

Den kanske mest kända formen av yoga, åtminstone i Europa, är hathayoga vars rötter kan dateras flera tusen år tillbaka i tiden. Hathayoga som betyder kraftfullhetens yoga är grundformen för alla typer av yoga. I hathayoga gör man grundrörelser i lugnt tempo med paus mellan de olika ställningarna, till skillnad mot exempelvis poweryoga och liknande. Stor vikt läggs också meditation och olika reningstekniker.

Andra former av yoga är till exempel viniyoga, sivanandayoga, yinyoga samt bikramyoga som utförs i en lokal med en temperatur på omkring 40 grader.