Gå ned mycket i vikt – vad händer efteråt?

Få personer når sin målvikt efter att ha lidit av grav övervikt under många år. Det är så lätt att falla tillbaka i gamla mönster och att hårdbanta men inte lära sig hur man äter normalt och därmed börja gå upp så fort dieten är över. Om du är en av dem som är på god väg att lyckas nå ditt mål, gratulerar! Nu behöver du bara göra dig redo för livet efter viktnedgången.

Lägre ämnesomsättning

Du som har varit stor och blivit liten har lägre ämnesomsättning än tidigare, det krävs inte lika mycket energi för att driva kroppen. Om du tidigare behövde äta två bananer som mellanmål kan du skära ned på en eller inget mellanmål alls. En del studier visar att överviktiga eller jojo-bantare får till och med lägre ämnesomsättning än andra personer i samma viktklass som aldrig varit överviktiga. Om du och din vän väger 60 kilo vardera betyder det inte att ni kan äta samma mängd mat.

Lössittande hud

Den som kan förstöra din vackra, nya kropp är den lösa huden. Äldre personer som går ned eller de som varit väldigt överviktiga har sämre elasticitet i huden, den orkar inte dra sig tillbaka efter kilona försvinner. Även de som går ned mycket och snabbt får ofta problem med lössittande hud. Kliniker idag är vana att hantera såna här fall och kan åtgärda lössittande hud. Genom en bukplastik, som är den vanligaste, tar man helt enkelt bort den lösa huden och syr ihop magen med ett smalt ärr i bikinilinjen.

Nya problem föds

Det finns en stor dos psykologi som förklarar varför du äter mer och har gått upp i vikt. Att gå ned i vikt kan lösa en del problem med hälsan och depressioner, men viktnedgången kan också visa på att det finns djupare ärr och känslor som du har dränkt med mat istället för att hantera. Du blir inte automatiskt lycklig för att du väger 60 kg istället för 100 kg. Det kan finnas annan smärta som du måste hantera och det gäller att vara förberedd på det!