Önskan att bli gravid

Något som leder till stor sorg, frustration och besvikelsen är att om och om igen få negativt resultat på graviditetsstickan. Det är många som har svårt att bli gravid och kan inte lista ut varför. 

 1. Besöka sjukhuset – om ni har försökt i mer än ett halvår och är under 35 år, borde ni besöka sjukhuset och få prata med en specialist inom ofrivillig barnlöshet. Där kan ni få råd och tips och om de anser det nödvändigt kan man även få göra ett fertilitetstest. Om det skulle visa sig att man har svårt att bli gravid finns det flera behandlingar man kan göra för att få ett barn:
  • stimulerad ägglossning
  • insemination med spermier från sin partner eller en donator
  • provrörsbefruktning med spermier från partnern eller en donator
  • äggdonation, provrörsbefruktning med ägg som man får från en donator
  • operation, kirurgisk behandling ensamt eller som förbehandling vid provrörsbefruktning, för att återställa skadade organ eller vävnad.
 2. Hjälpmedel hemma – på nätet kan du hitta flera bra hjälpmedel för att bli gravid: kosttillskott, ägglossningstest, säkra graviditetstest, fertilitetstest för män och fertilitetsmonitor. Dessa hjälpmedel är till för att hålla kvinnan och mannens kropp i bästa hälsa så kroppen kan fokusera på fertiliteten istället för någon typ av vitamin- eller mineralunderskott. Det är också lättare att planera sina samlag när man vet vilka tider man har ägglossning och är som mest fertil. Fast en av de roligaste sakerna är ju så klart att skapa barnet kanske man inte alltid har tid att försöka dygnet runt.
 3. Vikt och vanor – se till att båda parterna har en hälsosam vikt, över- och undervikt påverkar fertiliteten eftersom kroppen åsidosätter icke livsviktiga funktioner såsom fertilitet om det finns viktigare saker att göra. Rökning och snusning kan också påverkar möjligheterna att bli gravid. Minska även på alkoholintaget och undvik att äta mer än 500 gram rött kött i veckan. Är man vegetarian eller vegan ska man se över så man får i sig proteiner, kolhydrater och fett i rätt mängder. Det är lätt att ligga på underskott.