Planer på graviditet

Om det är så att du och din partner försöker och har planer på graviditet så gäller det att förbereda er på detta på bästa sätt. Det finns alltid en möjlighet att det inte blir som planerat med att försöka måste man ju göra. Hur barn blir till behöver vi inte gå in på, det vet nog de flesta.

Om ni har beslutat er för att skaffa barn så kan det finnas en risk att man blir otålig om det aldrig visar sig att ni blivit gravida. Se till att köpa hem det som krävs för att ta graviditetstest. Det kan behövas mer än ett test innan ni verkligen blivit gravida. Se till att öka era chanser att bli gravida. Samlag vid ägglossning är de bästa förutsättningarna. Se till att sluta röka om ni gör detta och undvik alkohol. Försök även att hålla en lagom vikt. Se till att även äta en varierad kost.

Även om du håller en hög och tuff träning kan detta påverka dig, dra ner på träningsdoserna något. Undvik att dricka allt för mycket kaffe. Försök att undvika stress är också något som kan förbättra chanserna och vi vet att det kan vara lättare sagt än gjort. Vänta inte för länge med att skaffa barn. Den mest gynnsamma åldern för kvinnan är mellan 20 och 25 år och för mannen så är det före 35 år som det är mest gynnsamt. Spermakvalitén sjunker med åldern och fertiliteten sjunker för kvinnan ju äldre hon blir. Över 40 år så blir det ofta svårare att bli gravid.