Tappa hår till följd av sjukdom

Håret är för många en viktig del av ens utseende och identitet, eftersom vi med vårt hår berättar lite om vem vi är. Varje dag tappar man lite hår, faktiskt så mycket som upp till 100 hårstrån. Men när man är frisk växer det också succesivt ut nytt hår hela tiden, vilket gör att man inte upplever att det blir tunnare. Det finns dock de som drabbas av ett större och mer permanent håravfall, på grund av sjukdom, behandling av sjukdom eller någon annan anledning.

Till exempel kan diabetes och järnbrist leda till att håret tunnas ut, men också cellgiftsbehandling mot cancer påverkar håret negativt. Håravfall kan också bero på psykisk stress eller ärftlighet. Oavsett orsak kan det leda till att den drabbade blir tunnhårig eller förlorar allt sitt hår. Att tappa håret kan vara tillfälligt. Då växer håret ut igen och blir tjockt och friskt inom några månader. Men håravfall kan också vara permanent.

Beroende på varför du tappar hår kan olika behandlingar bli aktuella. Om håravfallet beror på järnbrist eller liknande kan en omläggning av din kost eller livsstil ge positivt resultat. Är det istället en medicin du äter som orsakar håravfallet, är det en bra idé att rådfråga din läkare om det finns någon alternativ behandling som inte har samma bieffekter. Personer som lider av näringsbrist eller ätstörningar brukar få tunnare hår och håravfall. När kroppen inte får tillräckligt med näring stannar den av funktioner som inte är väsentliga för överlevnad och gör allt för att hålla kroppen fungerande. Därför kan hårkvalitén bli mycket sämre tillsammans med andra problem såsom utebliven mens, impotens och benskörhet.

Om du inte har möjlighet att stoppa eller lindra håravfallet, till exempel om det inte finns någon alternativ behandling för din sjukdom, finns det andra hjälpmedel. Du som fått tunnare hår kan till exempel använda dig av hårförlängning, som hjälper till att ge tjocklek och längd till håret. Vid större håravfall kan det fungera bättre med peruk. Hos Poze finns ett brett utbud av sådana produkter i både äkta och syntetiskt hår. Äkta hår är ofta dyrare, men det har den fördelen att det går att sköta och behandla som ditt vanliga hår. En välskapt peruk som fästs ordentligt på hjässan går inte att skilja från ditt riktiga hår om man inte vet vad man ska titta efter. För tunnhåriga som vill fylla ut med hårförlängning kan det vara en bra idé att färga håret mörkt eftersom mörkt hår ser naturligt mer fylligt ut än ljus som nästan kan framstå som genomskinligt i solen.