Viktigt att ta hand om sin hud

Huden är vårt största organ och något alla bör ta väl hand om. Vad är då viktigast att tänka på när man ser över sina hudvårdsrutiner?

Återfukta och mjukgör

Det vanligaste problemet man behöver ta hand om är att se till att huden är tillräckligt återfuktad. Med hjälp av ekologisk hudvård kan man ta vara på alla delarna i hudvårdsprocessen. För att rengöra ansiktet så kan man använda en ansiktsrengöring som återfuktar och inte kräver att man sedan sköljer av med vatten. Utöver det så kan de med torr hy även behöva använda sig av en återfuktande kräm eller lotion. Vad som är bäst att välja beror på vilken del av huden man behandlar och vilka problem man har.

Var försiktig med huden

Förutom att tar och ger huden det den behöver i form av tillskott så är det även viktigt att man ser över vad man utsätter den för i vardagen. Många av de saker vi tar för givet kan leda till problem på både kort och lång sikt om man inte är försiktig. Starka tvålar kan till exempel lätt torka ut huden och ta bort för mycket av den fukt och det naturliga skydd som finns där. Detta kan bli extra problematiskt på vinterhalvåret då den låga luftfuktigheten gör att man även utan uttorkande tvålar kan få problem med torr hud. Även duschen och speciellt varma bad är extremt uttorkande och man bör så fort som möjligt efter dem smörja in sig med en passande lotion.

När man är ute så är det dock inte bara kyla och torr luft som kan vara tärande, även solen kan göra stora skador på huden. Det kanske tydligaste exemplet på detta är solbränna då solens UV-strålning har gett brännskador eller orsakat eksem. Mycket sol ökar även risken för hudcancer samt gör att bindväven i huden skadas och rynkor bildas tidigare än normalt.