Vintern och sjukdomar

De flesta är nog medveten om hur vanligt det är att folk blir sjuk under vintern. En stor anledning till detta är för att vi helt enkelt spenderar mer tid inomhus tillsammans med andra och därför ger sjukdomar ett bättre chans att både ta fäste i våra hem och sprida sig till de som vistas där. 

Att hålla en god handhygien är det bästa sättet att undvika mycket i sjukdomsväg. Genom att tvätta händerna lite oftare, speciellt efter man kommit i kontakt med andra människor eller saker som många andra använder ger man sig själv en bra skydd från en rad olika besvär. Det är dock viktigt att poängtera att vi inte blir sjuk av att få dessa virus och bakterier på händerna, det är för att vi sedan för våra händer till ögon, näsa och mun som ger sjukdomarna ett sätt att ta sig in i kroppen och börja frodas.

Men det kommer inte att låta en undvika allt till hundra procent. Det är till exempel mer eller mindre omöjligt att skydda sig från förkylningar. Barn är speciellt mottagliga för förkylningar och därför även vuxna som är i kontakt med barn. Folkhälsomyndigheten säger att barn drabbas dubbelt så ofta som vuxna.

Som tur är är en förkylning en lindrig luftvägsinfektion som läker av sig själv, vanligtvis inom en vecka. Det finns dock över 400 olika förkylningsvirus och symptomen de ger kan variera en hel del. Allt om hälsa har flera praktiska tips på hur man kan skynda på återhämtningen dock.

Influensa är dock mer allvarligt och snabbare att ge sig till känna. När man väl har fått i sig viruset kommer man börja känna sig riktigt sjuk inom bara några timmar. För generellt friska personer är influensa ganska hanterbart, men för äldre individer, personer med nedsatt immunförsvar eller kroniska sjukdomar som drabbar områden som hjärtat eller lungorna kan influensa vara betydligt allvarligare, rent av livshotande. Vårdguiden har en bra artikel om vaccination mot influensa.